Zelf een prikkabel maken in 5 stappen

Zelf uw prikkabel maken is eenvoudiger dan u denkt met onze onderdelen, wij geven hieronder aan welke onderdelen en welk gereedschap u nodig heeft om de lichtslinger voor de tuin, partytyent, veranda, patio of uw huiskamer zelf te maken. 

Welke onderdelen heeft u nodig ? 

  • Kabel met stekker en eindstuk
  • fittingen
  • lampen

Welk gereedschap is benodigd ? 

  • Zijknip tang
  • schroevendraaier ( plat en kruiskop)
  • Meetlint
  • Pen, stift of potlood
  • Striptang

De 5 stappen om de kabel in elkaar te zetten:

Stap 1: Kies de juiste lengte prikkabel met stekker 

Stap 2: Bepaal de plaats voor de fittingen en monteer de fitting aan de kabel

Stap 3: Monteer eventueel de eindhaak

Stap 4: Draai de lampen in de fittingen en controleer dat de afsluitring goed geplaatst is. 

Stap 5: Hang de prikkabel lichtslinger op en steek de stekker in het stopcontact. 

 

Stap 1: Kies de juiste lengte prikkabel

Wij hebben diverse lengtes prikkabel waar u uit kunt kiezen. Zo hebben wij zwarte prikkabel lengtes van 5 t/m 100 meter en witte prikkabels van 5 t/m 50 meter. Deze prikkabels zijn al compleet voorgemonteerd met een stekker en een eindstuk. Dit maakt de zelfmontage een stuk gemakkelijker. 

U kiest de juiste lengte door het deel waar de kabel nodig is op te meten. Indien u de kabel met "lusjes" ophangt moet u de lussen bij de lengte optellen. Let dus goed op dat u niet precies de strekkende meters neemt, maar altijd wat overlengte. De kabel is met een zijkniptang makkelijk op maat te knippen. Wij hebben goedkope eindstukjes die makkelijk op de kabel gelijmd kan worden. 

Stap 2: Bepaal de plaats van de fittingen en monteer de prikfitting op de kabel.

Nadat de kabel op lengte is bepaalt u het aantal fittingen en de plaats van de prikfittingen. Hierbij zijn de mogelijkheden gigantisch omdat de prikfittingen op elke plaats gemonteerd kunnen worden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een langere aanloopsnoer te gebruiken door met de eerste fitting vanaf de stekker op 5 meter te beginnen. Ook eventuele obstakels kunt u makkelijk vermijden door op die plaats geen prikfitting te zetten. Gebruikt u de prikkabel als feestverlichting, dan zijn de E14 prikfittingen met echte kermislampen een heel leuk alternatief. Met de 7 kleuren voeten en deksels kunt u bovendien eindeloos combineren.

Stap 3: Monteer de eventueel aangekochte eindhaak of eindstuk.

De prikkabel wordt standaard met een eindstuk geleverd. Is de kabel te lang, dan is deze makkelijk korter te maken door er met een zijkniptang een stukje af te knippen. Als u een stukje van de prikkabel afknipt is het wel noodzakelijk om het einde te beschermen tegen aanraking, maar zeker ook tegen regen, vocht en andere slechte invloeden van buitenaf. U kunt dit met isolatietape omwikkelen maar is niet praktisch en zeker geen goede afwerking. Wij hebben diverse eindstukken in onze winkel. Zo kunt u een simpel dopje op de kabel plakken met lijm, of u plaatst een eindstuk met haak. Voordeel is dat de kabel dan aan de haak opgehangen kan worden. Het is wel belangrijk dat de kabel ook nog ondersteund wordt zodat niet al het gewicht aan de haak komt. Wilt u de kabels aan elkaar kunnen koppelen, ook dat is mogelijk met onze contrastekkers. Deze monteert u dan aan de prikkabel. Zie de handleiding hier.

Stap 4: Draai de lampen in de prikfittingen en controleer de afsluitring

Als de prikfittingen zijn geplaatst en het eindstukje zit goed gemonteerd kunnen de prikkabel led lampen in de prikfittingen. In principe kan elke lamp in de prikfitting als ze een E27 voet hebben. Wat erg belangrijk is, is dat de rubberen afsluitring goed is geplaatst. Dit betekent dus dat de afsluitring niet dubbel zit, gescheurd is of niet recht zit. Kortom, de ring zit goed aangesloten aan de lamp. De gekleurde lampen, witte led lampen, filament led lampen kunnen allemaal in de prikfittingen.

Stap 5: Hang de prikkabellichtslinger op en steek de stekker in het stopcontact.

De kabel is in deze stap klaar voor gebruik, misschien een idee om deze voor het ophangen nog even te testen zodat het makkelijker is om de eventuele storing nog te verhelpen. Als u een kabel heeft gemaakt speciaal voor bijv. een veranda, tuinhuis waar op speciale plaatsen juist geen fitting moest komen, is het handig om hier goed op te letten met plaatsen. Maakt u een prikkabel voor de tuin, dan is het een stukje makkelijk omdat u geen rekening met de plaats van de prikfittingen hoeft te houden. Eenmaal geplaatst kunt u genieten van de sfeervolle tuinverlichting, patioverlichting, terrasverlichting of feestverlichting.

 

Tip 1: Wij hebben ook fitting verlengers in verschillende lengtes die makkelijk in de prikfittingen gedraaid kunnen worden, zo hangen de verschillende led lampen niet op één hoogte maar op verschillende hoogten. Dit geeft een hele leuke sfeer.

Tip 2: Fleur de prikkabel lichtslinger ook aan met onze witte lampionnen, samen met de gekleurde led lampen of witte led lampen past dit in een heel sfeervolle omgeving zoals een bruiloftsfeest of een romantische tuin.

Tip 3: De prikfittingen hebben zeer scherpe pinnen waarmee er door de kabel geprikt wordt om bij de aders te komen. Hierdoor komen er gaatjes in de kabel waardoor het niet mogelijk is om de prikfitting te verplaatsen als de prikfitting eenmaal is gemonteerd.