Altijd lage prijzen
De mooiste verlichting voor iedereen
30 dagen bedenktijd Niet goed? Geld terug!
Verzendkosten v.a. €3.99 | Gratis vanaf €50,-
Wat is een prikkabel eigenlijk ?

Wat is een prikkabel eigenlijk ?

minuten lezen
Je ziet ze steeds vaker. Bij cafe's, restaurants, op televisie bij Linda zomerweek, Lang leve de liefde, beste zangers, tuinfeesten, festivals en buurtfeesten. Zo levert Verlichtingpaleis aan professionele verhuurbedrijven, horeca, verenigingen maar ook aan particulieren professionele degelijke prikkabels met daarbij behorende led lampen van gekleurd tot warm wit.

Wat is een prikkabel eigenlijk ?

Kort samen gevat zegt de naam prikkabel het al, het is een prikkabel eigenlijk platte kabel met 2 aders waar fittingen op geprikt kunnen worden. De fittingen hebben 2 scherpe pinnen die in de kabel geprikt worden. Vroeger zaten in deze fittingen gekleurde of witte gloeilampen met glazen kap. Tegenwoordig is het allemaal LED met een kunststof kap. 

 

Waar kan een prikkabel voor gebruikt worden ? 

De mogelijkheden van een prikkabel zijn legio, zo kunnen ze gebruikt worden met allemaal witte lampen of met gekleurde lampen. Elke combinatie is mogelijk met de 7 kleuren led lampen. De Rode met groene lampen, blauw met geel of zoals we aan de supportersvereniging de graafschap hebben geleverd: witte lampen met blauwe lampen.

De prikkabel, lichtslinger of feestverlichting, kan op verschillende manieren ingezet worden, zo kunnen ze in de tuin opgehangen worden, aan de pergola, onder de afdak, in de tent, in de bomen. Noem maar op. Omdat de led lampen niet zo warm worden als een gloeilamp kunnen ze op vele plaatsen waar vroeger geen gloeilampen konden komen nu wel gebruikt worden. We zien bijv. ook dat prikkabels als binnenverlichting gebruikt wordt. 

Welke lampen kan ik allemaal kiezen ? 

Verlichtingpaleis heeft diverse led lampen met E27 die allemaal in onze prikkabels passen. Met de gekleurde led lampen maak je er een gezellige kleurrijke lichtslinger van terwijl met de filament lampen een gloeilamp nagebootst wordt. Erg leuk in de filamentlampen categorie zijn de filament lampen met een gebogen filament, hierdoor wordt het gloeidraadje van een gloeilamp nog meer nagebootst.

Ook kunnen de prikkabels uitgevoerd worden met 0,7W lampen met een lichtkleur van 2200K of 2700K. Naast dat deze nog minder stroom verbruiken hebben deze lampen leds op pootjes. Dit geeft een nóg leukere uitstraling omdat het licht wat meer naar voren schijnt en minder naar de zijkant. Hierdoor kan deze lamp heel goed buiten in de tuin om een pad te verlichten.

Welk kleur kies je bij de prikkabel ?

Zoals hierboven aangegeven hebben we diverse modellen lampen, maar ook diverse kleuren. Zo hebben we gekleurde led lampen in 6 kleuren. Te weten: Rood, geel, blauw, groen, oranje en roze.

Maar we hebben ook warm witte led lampen in 2200K en 2700K. De 2200K lampen worden vaak aangeduid als extra warm wit. Dit betekent dat de kleur van het licht meer richting een kaars gaat, het is wat meer oranje. De 2700K lampen worden vaak als warm wit aangeduid. Warm wit geeft een wat witte licht en is te vergelijken als de kleur van een 25W gloeilamp. Let op! Het gaat om de kleur, niet om de felheid van het licht.

Bepaal zelf op welke afstand de fittingen staan.

Dankzij ons ruime aanbod prikkabels hebben we voor de meeste toepassingen wel een oplossing in de juiste lengte of de juiste afstand van de fittingen. Standaard zijn onze prikkabels voorzien met 1of 2 fittingen  per meter met een aanloopsnoer van stekker tot de eerste fitting van 1,5 meter. Is dit niet voldoende, of u wilt een langere aanloopsnoer, dan kunt u er voor kiezen om de prikkabel zelf samen te stellen en eventueel zelf te monteren. Het grote voordeel is dat u exact de fittingen op de plaats kan zetten waar u ze wil hebben. Deze prikkabel fittingen zijn IP44 waterdicht en zijn inclusief een rubber afsluitring. Het grote voordeel van deze prikkabel fittingen is dat er geen gereedschap nodig is. De prikkabel fittingen prikt u op de prikkabel en draait de dop met de hand stevig vast. Is de prikkabel fitting defect, dan kunt u deze altijd weer vervangen.

De prikkabels koppelen ?

Standaard zijn onze prikkabels niet koppelbaar maar kunnen wel koppelbaar gemaakt worden d.m.v. prikkabel contrastekkers. Deze contrastekkers zijn speciaal voor prikkabels gemaakt doordat ze een rechthoekige tule hebben. Hierdoor sluit deze goed af. Het voordeel van deze contrastekkers is dat iedere prikkabel met een gewone stekker hier op aangesloten kan worden. Dankzij het klepje is de contrastekker ook afgeschermd tegen vocht en vuil.

Op deze manier kunt u 10 meter prikkabel en 25 meter prikkabel aan elkaar koppelen en toch maar 1 stekker nodig heeft. Een handleiding is hier te vinden.

Wat als er onverhoopt toch iets defect gaat?

Onze standaard prikkabels hebben een gegoten fitting. Het grote voordeel is dat deze uitermate goed waterdicht zijn. Prikkabels met gegoten fittingen hebben de hoogste waterdichtheid. Nadeel is dan wel dat de fittingen niet vervangen kunnen worden. Als u de prikkabel zelf maakt heeft u wel prikkabel fittingen die vervangen kunnen worden.

In categorie onderdelen vindt u diverse onderdelen voor de prikkabel. Zo kunt u extra afsluitringen mee bestellen of een stekker omdat u de kabel ergens wil doorvoeren en geen groot gat wil maken. Ook kunt u hier prikkabels zonder fittingen, extra prikkabel fittingen, contrastekkers en bevestigingsmiddelen kopen.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0