Vraag een willekeurig persoon wat een prikkabel is en de kans is groot dat die persoon u het antwoord schuldig moet blijven. Deze lage naamsbekendheid is op zijn minst opmerkelijk te noemen: de prikkabel wordt namelijk al sinds de beginjaren van de 20e eeuw gebruikt in Amsterdam. Verlichtingpaleis neemt u mee naar het ontstaan van deze populaire en multifunctionele feestverlichting.


De geboortestad van de prikkabel: Amsterdam

De prikkabel vindt zijn oorsprong ruim honderd jaar terug, in de beginjaren van de twintigste eeuw. In Amsterdam werd toen op initiatief van particulieren verlichting met gloeilampen aangelegd bij feestelijke gebeurtenissen in de stad. In de jaren ervoor werd vooral gebruik gemaakt van zogenoemde floodlights: lampen die een groot oppervlak konden uitlichten. Omdat deze manier van verlichten veel voorstanders maar ook tegenstanders kende, begon men op eigen initiatief met het verlichten van bepaalde delen van de stad.


Van vetpotjes naar elektrische lampen

Het idee van een stad verlichten met lichtjes was in de 20e eeuw niet geheel nieuw. Het werd namelijk al vele generaties daarvoor gedaan. Het grote verschil zat hem in de manier van verlichten. Waar ze in de vorige eeuw de stad versierden met kostbare kooldraadlampen, deden ze dat eeuwen geleden met vetpotjes die gevuld waren met brandbaar vet. Daarmee werden toen al contouren van bouwwerken versierd. De potjes met vet zijn dus eigenlijk de verre voorouders van de huidige prikkabel.


De prikkabel door de jaren heen

Van vetpotje naar kooldraadlamp, van kooldraadlamp tot de elektrische prikkabel: de eeuwenoude feestverlichting kent een rijke geschiedenis. Zo werden kooldraad- en elektrische prikkabels bijvoorbeeld gebruikt bij:


  • * Het versieren van Amsterdam tijdens de Olympische Spelen in 1928;
  • * De verlichting van 68 zuilen in Amsterdam, tijdens de Edison Lichtweek in 1929;
  • * Het 300-jarig bestaan van de Universiteit van Amsterdam in 1932;
  • * Het huwelijk van prinses Juliana in 1937;
  • * Het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1938;
  • * De bevrijding van Nederland in mei 1945.

Tegenwoordig wordt het versieren van de stad Amsterdam nog altijd zeer serieus genomen. Het verzorgen van openbare- en feestverlichting is zelfs een officiële taak van de gemeente Amsterdam, en wordt dan ook uitgevoerd door de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV).


De prikkabel van nu

De prikkabel is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Vandaag de dag worden er bijna alleen nog maar prikkabels met LED-gloeilampen gebruikt. De prikkabel van nu is energiezuinig en past helemaal in de huidige tijd van energiebesparing.


Meer informatie

De prikkabel is nog altijd zeer populair. Maar waar de prikkabel een aantal jaar geleden vooral gebruikt werd als feestverlichting buitenshuis, ontstaat er nu een trend waarbij de prikkabel ook in de woonkamer gebruikt wordt. Bij Verlichtingpaleis vindt u voor elke gelegenheid de juiste prikkabel. Wij hebben een ruim assortiment prikkabels met gekleurde LED-lampen, maar u kunt bij ons ook een prikkabel op maat laten maken; precies zoals u dat wilt.


Wilt u meer weten over onze prikkabels? Neem dan gerust contact op via het telefoonnummer 085 - 303 2605, stuur ons een berichtje of lees er meer over op de pagina Prikkabels.


Een greep uit ons assortiment prikkabels

Verlichtingpaleis heeft een ruime selectie prikkabels. Bekijk hier het gehele assortiment of maak hieronder een keuze uit onze meest verkochte prikkabels:


Prikkabel 10 meter Prikkabel 15 meter Prikkabel 20 meter Prikkabel 25 meter
Prikkabel 10 meter Prikkabel 15 meter Prikkabel 20 meter Prikkabel 25 meter